Дигитализирани са близо 500 броя от него

Миналото в мрежата. Легендарното списание "Наука и техника за младежта" вече е достъпно изцяло в интернет.

След година и половина упорит труд са дигитализирани близо 500 броя на култовото списание. Почти 28 хиляди страници вече са достъпни в интернет. Този, който вдъхва нов живот на списанието, е Антон Оруш. Той изкупува, сканира неуморно брой след брой, докато не вкара и последната страница в интернет.

Списанието е наследник на научнопопулярното списание "Природа". През 1948 г. неговото издаване спира, като бива заменено с по-широкото като обхват наука и техника за младежта.

Невъзможно е да изброим изчерпателно всички теми, които са засегнати на страниците му. Във всеки брой има поместен и по един научнофантастичен разказ.

Нещо повече – много автори като Фредерик Пол, Клифърд Саймък, Лари Нивън и други класици на фантастиката се срещат с българските читатели за пръв път на страниците на списанието.

40 години, събрани на едно място. Бързо и достъпно, само на клик разстояние. През 1988 г. списанието е слято с „Космос” - емблема на любопитството и любознанието на две поколения българи също е дигитализирано.

Пълният архив на списанията "Наука и техника за младежта" и "Космос" можем да намерим напълно безплатно на сайта sandacite.bg. Там ще намерим бездънна мина от любопитни неща от миналото ни.