Причината е конфликт с финансовия министър

По темата

Чехия пред политическа криза.

Премиерът Бохуслав Соботка подава оставка. Причина за това стана неговият конфликт с министъра на финансите - влиятелния милиардер Андрей Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами.
"Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза социалдемократът Соботка.
Бабиш, председател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011", отхвърли всички обвинения, че не е плащал данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. Той до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни до какви финансови практики е прибягвал.
Твърди се, че Бабиш е използвал законови "вратички", за да емитира освободени от данъци облигации, посочва Ройтерс. 
Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди редовните парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.
Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение, което отваря пътя на втория най-богат човек в Чехия към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са далеч назад на второ място.

Следващата стъпка на Соботка е да връчи оставката си на президента, който да проведе разговори с управляващата коалиция.

Не са изключени и предсрочни избори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.