Един от тях е с опасност за живота

Четирима мигранти са простреляни по време на огромно сбиване във френския пристанищен град Кале с участието на сто афганистанци и еритрейци, въоръжени с пръчки и камъни, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС. 

Един от четиримата е с опасност за живота и е прехвърлен в по-голяма регионална болница в Лил, съобщиха прокурори.

Мей и Макрон подписаха договор за контрол на имиграцията (ВИДЕО)

Двучасовото сбиване избухнало в южните предградия на Кале сред мигранти, които били на опашка за храна.

Второ сбиване започна след това на промишлен обект на около 5 км. от първото, в което сто еритрейци се биха с около 20 афганистанци.

„Полицията се намеси, за да защити афганистанските мигранти, изправени пред 150-200 еритрейски мигранти”, съобщи местната префектура.

Автомобил с мигранти връхлетя френски жандармеристи

Прословутият мигрантски лагер „Джунглата” в Кале, където живееха около 10 000 души, опитващи се да се доберат до Великобритания, беше разрушен през 2016, но стотици мигранти остават в града и се надяват да преминат Ламанша, скрити в камиони за Великобритания.

Тези, които остават, повечето млади афганистанци и африканци, живеят в горите и редовно влизат в сблъсъци с полицията, която прочиства биваците им и не им дава да поставят прегради на пътя, за да спират преминаващи камиони.

Водни оръдия срещу протестиращи мигранти в Рим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Суровите условия на живот водят но постоянна конфронтация между мигранти от различни националности, а петима души бяха простреляни в сбиване между съперничещи си афганистански групи през ноември. 

Благотворителни организации, които се грижат да мигрантите, съобщават, че в момента в Кале има около 800 души, а местните власти смятат, че не са повече от 600. 

Франция ще открие 2 центъра за настаняване за мигрантите от Кале

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон се зарече за нулева толерантност към лагерите, подобни на „Джунглата”, и издейства ново споразумение за сигурност по границата, съгласно което Великобритания ще плаща повече, за да спира мигрантите, които се опитват да достигнат бреговете й. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.