Правосъдният министър поиска законодателни промени след случая

Бягството на затворниците от Софийския затвор се е случило точно за 90 секунди. Това показват камерите от затвора. Защо правосъдният министър поиска промени в правилата за работа?

СДВР: Денонощно проверяваме сигнали за избягалите затворници (ВИДЕО)

Оказва се, че срещу затворниците, въоръжени с нож, пистолет и граната е имало само един въоръжен надзирател – този, който седи непосредствено до външния вход, е имал пистолет. Такива са правилата. Всички други служители, разположени на различни места в затвора, нямат право на помощни средства. Затова правосъдният министър поиска промяна в правилата.

„Няма нещо, което да не е шокиращо в този случай”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

В деня на бягството Пелов и Колев получили пратки.

САМО ПО NOVA: Социалният работник, срещу когото стреляли затворниците

„Предварително заявени вещи. Пелов е заявил електронна игра тетрис, а другият беглец е заявил електрическо нагревателче – бързоварче”, каза Цачева и добави, че със сигурност има конкретни имена на хората, които са предали пратката, но проверката ще установи.

В деня на бягството двамата рецидивисти не са имали физически контакт с външни лица. Пратките били предадени на служители на затвора след проверка. Как са се сдобили с оръжие все още не се знае.

Бащата на Владимир Пелов: Никога не съм ходил на свиждания в затвора (ВИДЕО)

„За никой не е тайна, че в затворите влизат и неразрешени вещи и предмети”, каза по-рано представителят на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите, Цветан Михаилов. Той подчерта, че оръжието е било внесено с помощ отвън или отвътре.

Помощ бегълците получили и при бягството - отвън ги чакал автомобил с крадени номера.

„По информация на Софийския затвор, около 900 лишени от свобода, се охраняват от около 25-30 служители в наряд”, каза Михаилов.

Избягалите затворници поискали от близките си тетрис и бързовар

„Случилото се е в следствие на комплексни причини. Като започнем от подбора на кадри, тяхното обучение”, добави той.

„Има престъпна небрежност по отношение на изпълнение на задълженията”, каза Цецка Цачева.

„Съществува теоретична възможност, но едно такова напускане… Те са обявени за международно издирване, издирват се от Интерпол, уведомени са всички партньорски служби. Даже да предположим , че са напуснали, не са в безопасност”, заяви от своя страна директорът на СДВР, Ивайло Иванов.

Слави Ангелов: Ситуацията с бягството от затвора е комична

А вътрешният министър Валентин Радев каза, че до момента има над 100 сигнала за бегълците, които властите проверяват. След бягството всички килии в затвора били проверени, а затворници – разпитани, твърдят лишени от свобода. Издирването продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.