Единият от тях е съдружник в дружеството

Един от съдружниците в "Джи Пи Груп" с обвиненение за пране на пари. Това научи NOVA от свои източници.  Официално спецпрокуратурата съобщи, че е обвинила двама души от строителната фирма в данъчни престъпления.

Разследването започнало, след като един от съдружниците се опитал да преведе 14 милиона евро в чужбина. Двамата обвиняеми са на свобода с гаранция на обща стойност 45 000 лева. "Джи Пи Груп" нашумя със скандали около ремонтите в София и факта, че двама журналисти бяха задържани, докато правят разследване за фирмата.

Димитър Стоянов и Атила Боро бяха арестувани, докато заснемаха как се горят документи в землището на радомирско село.

Прокуратурата проверява ремонта на ул. „Граф Игнатиев” в София

Двамата представители на компанията са привлечени под отговорност за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери, съобщиха от специализираната прокуратура.

"Джи Пи Груп": Сатанизират ни, винаги сме спазвали законите

По-късно от "Джи Пи Груп" изпратиха позиция, в която посочват, че всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление.

"Длъжни сме да отбележим, че преди близо месец "Джи Пи Груп" заяви в писмен вид до прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но от компанията не бе потърсена официална информация. В подкрепа на горното твърдение в момента на повдигането на обвиненията на прокуратурата са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата.

До момента по случая прокуратурата не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателно-процесуалния кодекс", пишат от компанията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.