Картините пресъздават образи от банкноти от цял свят

Какво е общото между Мона Лиза, Бриджит Бардо, Елвис Пресли, българска гроздоберачка и Мадарския конник? Отговор на този въпрос дава световноизвестният български художник Хубен Черкелов. 

Изображенията в провокативните му картини са базирани на банкноти и монети от цял свят. Българинът, който живее и твори в Ню Йорк, представя изложбата си „The World $ yours” в столичната галерия „Оборище 5". Картините ще останат там до 30 март, а входът е свободен.

Изложба показва късчета българска памет, събрани в стъклени плаки

Хубен Черкелов е истинска сензация в артистичния Ню Йорк. Преди 18 години България се оказва не достатъчно голяма за таланта му, затова избира САЩ.

Неговите картини стоят в частни колекции на едни от най-богатите, влиятелни и известни хора в света, а цената на негова творба може да стигне до 100 000 долара. У нас художникът представя уникални произведения на изкуството, създадени през последната година в студиото му на „Таймс Скуеър”.

Негово вдъхновение са изображенията върху парите. А те разказват любопитни истории, които Черкелов прехвърля върху платното. Така например монета с изображението на Мадарския конник се превръща в картина. 18-годишна гроздоберка от миналия век също е „телепортирана” и показана по модерен начин.

Впечатление правят и огромните изображения от американските банкноти. Един от най-известните секс символи на 50-те и 60-те години също намира място в изложбата, макар и банкнотата с френската актриса Брижит Бардо никога да не е била платежно средство.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.