Виждате какво правим през последните 3 години, коментира главният прокурор

„Това е само началото, очаквайте продължение!“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод работата на прокуратурата по отношение борбата с корупцията и битовата престъпност. 

В Брюксел, където е на работно посещение, Иван Гешев потвърди, че има ново разследване срещу бизнесмена Васил Божков - този път за убийства, изнасилвания и принуда. 

„Само загряваме. Виждате какво правим през последните 3 години. Виждате хора, които са в арестите. Всички са изправени пред българския съд. Някои задочно като Цветан Василев”, заяви Гешев пред БНТ.

Ново разследване срещу Васил Божков – за убийства, принуда и изнасилване

Специализираната прокуратура е отделила материалите от образуваното вече производство срещу бизнесмена за укриване на данъци и пране на пари. Новото разследване е за извършени убийства, изнасилвания и принуди, извършени от 2012 г. досега.

Откараха джипове на Божков, описват колекцията му (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ще се събират доказателства за много престъпления – убийства и всякакви други престъпления, които са свързани, да кажем конкретно за убийствата - с хазартна дейност”, каза Гешев.

По новото дело разследващите ще извършват анализ на всички убийства през годините, свързани с хора от хазартния бизнес. Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, да сигнализират на следните телефони, като анонимността им е гарантирана: 

Гешев обяви още, че държавното обвинение проверява законна ли е колекцията на Божков.

„Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че са закупени от иманяри, изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, че част от тази колекция има незаконен произход”, заяви Гешев.

До дни обвинението ще изпрати документи до ОАЕ за екстрадицията на бизнесмена.

Иван Гешев посочи още, че не е проследил последното изявление на президента. „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“, посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси. 

„Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“. Така Иван Гешев отговори на въпрос - как ще коментира думите на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че предстои американската страна да забрани влизането в страната на уличен в корупция български гражданин. 

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: „Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи“.

Главният прокурор на Република България отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.