Това предложение е във връзка с върлуващите епидемии, обясни министърът на културата

„В работата си не решавам нищо спонтанно. Много обмислено е това предложение и то е свързано с дублирането на двата вируса. Грип Б, заради когото учениците са във ваканция, в момента, в който се съчета с първи случай на коронавирус, тези мерки са задължителни и най-адекватни”, обясни в ефира на "Здравей, България" министърът на културата Боил Банов.

Кината срещу забраната на властта заради вируса

„Аз не издавам заповедта за това, кой трябва да бъде санкциониран. Това е работа на здравните органи. Вероятно РЗИ могат да проверят и да реагират. Грип Б е ключът. При поява на коронавирус и грип от тип Б тези мерки за задължителни, адекватни и безспорни. Когато грипната вълна отмине, мерките ще се преразгледат. Съчетанието на тези два вируса прави опасността много голяма. Здравето на хората е на първо място. Целта е да не стане като в Италия. Целта е превантивно да отблокираме поне единия вирус.

Как ще се отразят мерките срещу коронавируса на културните събития?

Той апелира към всички да се съобразят с мерките, които според него няма да траят дълго.

„Театрите няма да бъдат лишени от нищо. Те ще имат възможността да наваксат. Ако има обстоятелства и нещо голямо започне да навлиза. Ако трябва да се взимат по-сериозни мерки, тогава ще се обмислят вариантите за компенсиране на всички в тази среда”, обясни Банов.

Целия разговор с министъра на културата Боил Банов гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си