Как ще се справи една от големите болници в Югозападна България - тази в Гоце Делчев?

След заповедта от Националния кризисен щаб болниците в страната правят всичко възможно да обособят отделения с реанимация за пациенти с COVID-19. На места ще са нужни сериозни трансформации и реорганизации. 

Кои маски са подходящи за предпазване от коронавирус?

В болницата в Гоце Делчев Отделението по инфекциозни болести ще се превърне в отделение за болни от коронавирус. Големият проблем обаче е свързан с реанимацията, която в момента се намира в друга сграда и при нужда ще трябва да се търси начин да се измести.

“Ако напрежението ескалира, ние трябва да бъдем готови и да трансформираме по възможност такива отделения с възможности за най-вече дихателна реанимация”, обясни началникът на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев д-р Владислав Улевинов.

ВОЙНАТА СРЕЩУ COVID-19: Рисковете пред България и Европа

В болницата правят всичко възможно да се оборудват с необходимото, за да посрещнат евентуална вълна от болни. Засега леглата в реанимация изглеждат недостатъчно.

“Ще направим всичко по силите си да обособиме повече такива постове. Респиратори 4-5, може да се ползва и друга апаратура, хубаво би било ако имахме още”, допълва д-р Улевинов.

 

Отделението за коронавирус разполага с около 20 легла. При нужда ще се ползват и 20-те легла от детското отделение, което ще бъде преместено, ако ситуацията ескалира.

„Недостиг имаме с персонала. Лекарите по принцип са малко в цялата държава. Това се отразява на работата, доста медици са в пенсионна възраст и правят компромис да идват на работа. Сестрите също са малко, както е навсякъде”, каза началникът на Инфекциозното отделение д-р Костадин Итев.

А лекарите, които преди седмица изразиха готовност да напуснат болницата, все още са в предизвестие. Сред тях няма специалисти от Инфекциозното отделение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП