Това заявиха от щаба

Сблъсък между експерти и институции заради коронавируса! За първи път прелетяха искри между Националния щаб и новосъздадения Медицински съвет.Междувременно - 16 са новите случаи на заразени в България. Така общият брой става 218. Oще един, обаче, е излекуван - това е собственикът на Нова Броудкастинг Груп Кирил Домусчиев.

Без компромиси по изходните пунктове на градовете, а всички болници в страната трябва да са в готовност да имат отделения за коронавирус.  и още- цял самолет със завърнали се в България наши сънародници попадна под карантина.

Общо 16 са новите положителните проби за коронавирус днес. Сред тях е цяло семейство – баща, майка и двете им деца. Малкото случаи днес обаче не били показателни за общата тенденция. „Общият тренд е покачващ се, не е слизащ надолу.  Определящо за поведението е висока температура, интоксикация, проява на синкави устни и сатурация“, обясни Мутафчийски.

Седем от заразените с COVID – 19 у нас вече са в добро общо състояние, но все още не могат да бъдат изписани. „От няколко дни упорито се опитваме да докажем, че няколко души са изчистени от вируса, но не можем. Иначе са в перфектно здраве. Седем души са изнервени до крайност да стоят в болница, пък на нас ни трябват леглата, защото вече доста се задръстваме“, каза още началникът на оперативния щаб.

До дни се очакчва здравният министър Кирил Ананиев да издаде заповед, задължаваща всяка болница у нас да обособи отделения за лечение на вируса. Предстои да бъде увеличен и броят на лабораториите, в които се изследват пробите за Ковид 19 - както в София, така и в страната. Сега на ден могат да се тестват около 300 души.  „Помогнахме да се създаде лаборатория във Варна. В момента се готви лаборатория в Плевен, в една от частните болници, готви се лаборатория в Пловдив, в Бургас. Просто мрежата от лаборатории ще се увеличава“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

А бързите тестове за установяване на коронавирус се оказват не толкова надежден метод на диагностика, казват от щаба. „Тези тестове, по документа на СЗО, тъй като са сравнително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването. Не може по бързи тестове да кажем колко болни имаме в държавата“, уточни той.

Но все пак препоръката не експертите е, ако болниците са си набавили вече такива тестове, да ги използват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП