Британският премиер даде положителен тест за коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън остава в болница. Той беше приет след като вече 10 дни болестта, предизвикана от коронавируса не отминава. Външният министър председателстваше извънредното заседание на правителството в Лондон. А от Уиндзорския дворец, кралицата направи едно от редките си обръщения към нацията, с призив за единство и решимост.

Министрите от кабинета се събраха на Даунинг стрийт 10 без премиера. След като стана първия лидер на голяма държава с коронавирус, Борис Джонсън беше приет и в болница снощи. Колегите му от кабинета твърдят, че състоянието му не е тежко.

Борис Джонсън постъпи в болница с нестихващи симптоми на COVID-19 (ВИДЕО)

"Очевидно, днес той беше в болницата за прегледи, но продължава да се информира за последните събития. Премиерът продължава да ръководи правителството. Надявам се, както и всички ние, че ще се възстанови бързо и ще се върне на Даунинг стрийт 10", каза Робърт Дженрик министър на жилищната политика на Великобритания.

При отварянето на пазарите курсът на британската лира падна. Това е  свързано със ситуацията в която е Борис Джонсън, но не се очаква дългосрочна тенденция, защото няма данни премиерът да е зле.

"В негово отсъствие, Доминк Рааб ще води заседанията на кабинета. Тази сутрин имахме такова, като обсъждахме коронавируса", добавя Дженрик.

Лекарите казват, че ако пациент не се е възстановил от COVID-19 след 10 дни, трябва да му се направи преглед на нивата на кислород в белите дробове, функциите на черния дроб и бъбреците, както и електрокардиограма на сърцето. А снощи, кралицата се появи по телевизията. Елизабет Втора управлява от 50-те години на миналия век и само няколко пъти е правила телевизионно обръщение към нацията.

Високопоставен съветник на Борис Джонсън има симптоми на коронавирус (ВИДЕО)

"Надявам се, че в бъдеще всеки един от нас ще говори с гордост за начина, по който е отговорил на това предизвикателство. И тези, които ще дойдат след нас ще си казват, че това поколение британци е било не по-слабо от което и да е друго. Това е резултат от самодисциплината, тихата решителност, подплатена с хумор и състраданието, с което се характеризира тази страна. Гордостта от това кои сме, не е нещо останало в миналото. Тя определя нашето настояще, както и бъдещето ни", каза Елизабет II.

Кралицата благодари на лекарите и на тези, които си стоят у дома, за да предпазят другите. Най-големият син на кралицата, принц Чарлз е сред заразените. 93-годишната Елизабет и 98-годишният й съпруг Филип напуснаха Лондон миналия месец, за да се изолират в Уиндзор.

Здравният министър на Великобритания също с положителна проба за коронавирус

Как механичната вентилация на дробовете спасява живота?

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП