Изследователите са принудени да стоят в базите, а туристическите посещения са отменени

Световното разпространение на COVID-19, с около 2 милиона случая на заразени и 120 000 жертви, е поставило антарктическия регион в изолация. Изследователите са принудени да стоят в базите, а туристическите посещения са отменени, информира БТА. 

В ледената и безлюдна шир на Антарктида Алехандро Валенсуела Пеня е свикнал с изолацията. Сега обаче тя придобива ново значение и контекст с оглед на това, че единственият все още свободен от коронавируса континент се опитва да задържи пандемията далеч от територията си.

„Обучени сме да живеем в изолация, но сега при тази извънредна обстановка на практика сме изолирани в изолацията”, каза 41-годишният Валенсуела, който е морски губернатор на Чилийската антарктическа територия.

Държавата, в която няма коронавирус (ГАЛЕРИЯ)

По телефона от военната база „Ескудеро” в Баия Филдес, най-югозападната точка на остров Кинг Джордж, Валенсуела заяви, че на 100-членния му военноморски екипаж не му е лесно в условията на самоизолация, но отбелязва, че ранното въвеждане на тези мерки е било от полза.

„Базите затвориха навреме. Лодките спряха да идват още в началото на март, а в края на месеца вече не пристигат и самолетите, добави. Оттогава наистина сме изолирани, без никакъв контакт с никого”, заяви Валенсуела.

Това означавало край на някои от дейностите, които помагат времето да минава по-бързо на фона на непоносимия студ. Отменени са турнирите между базите по тенис на маса и баскетбол.

„Приемаме нещата спокойно, знаейки, че близките ни са добре и че засега нещата на Антарктида се развиват благоприятно”, заяви Валенсуела.

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, отколкото през 90-те

ТЮЛЕНИ И ПИНГВИНИ

Антарктическият туризъм, който през последните години се развиваше стремително, от няколко седмици е замрял, след като епидемии на борда на круизни кораби влязоха във водещите заглавия на новините, а правителствата въведоха рестрикции за пътуванията. Сега в базите са останали само минимален брой изследователи и военни - компания им правят само морски слонове и пингвини - заобиколени от хиляди километри айсберги и заснежени равнини.

Аржентина, която е оставила там само около 170 души научен и военен персонал, е ограничила посещенията в базите си, изключение се прави само за жизненоважни доставки. На личния състав още на 1 февруари са дадени указания как да се пази от вируса.

„Аржентина беше една от първите страни в света, взели мерки срещу коронавируса”, каза Даниел Филмус, секретар по въпросите на Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик.

Доктор Александра Айзърн, ръководител на Секцията за антарктически изследвания към Националната научна фондация на САЩ, заяви, че в антарктическите бази вече са въведени мерки като често миене на ръцете. На места с толкова тясно пространство за живеене болестите могат да се разпространят бързо.

„Винаги сме поддържали строга хигиена и сме съблюдавали здравните протоколи за борба с болести в затворени пространства”, каза тя, добавяйки, че американските станции са добре оборудвани за справяне с възможни проблеми, свързани с COVID-19.

НА ЛЕДЕНИЯ КОНТИНЕНТ: Започна строежът на българската лаборатория

Засилените мерки за социално дистанциране обаче са лишили полярниците и от малкото събирания с приятели, на които обикновено се радват. В базите на о-в Кинг Джордж например вече са спрени посещенията между колеги от руската, китайската, корейската и уругвайската база. Отменени са и общите вечери, спортните прояви и ски излетите през уикендите.

Като потенциален източник на взаимно заразяване е затворен и магазин за сувенири към руската военна база, в който се продават плюшени играчки пингвини и тениски с лика на руския президент Владимир Путин и от който туристите могат да си купят пощенска картичка, за да я изпратят след това по пощата от близката чилийска база.

ЗАМРАЗЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Що се отнася до страните, извършващи изследователска дейност на Антарктида, кризата с коронавируса може да има съществено негативно отражение върху научната работа, казаха официални представители.

С оглед на разрастването на пандемията „без съмнение тя ще се отрази негативно на теренните проучвания през следващия летен сезон”, каза Стефани Шорт, ръководител на Секцията за антарктическа инфраструктура и логистика към Националната научна фондация на САЩ.

Шорт добави, че в момента се извършват полети до Антарктика единствено за прибиране на полярници, които няма да са нужни през предстоящия зимен сезон.

„Оставаме в тесен контакт с нашите медицински консултанти и ще следим внимателно обстановката”, заяви тя.

ТЕМПЕРАТУРЕН РЕКОРД: Над 20 градуса отчетоха на Антарктида

Важни международни конференции, свързани с вземането на решения за Антарктида, също са отменени предвид това, че границите са затворени, а събиранията на голям брой хора на едно място - забранени. Това се отнася за среща в Хелзинки през май и за друга в Хобарт, Австралия, планирана за юли.

Питър Конви, професор от Британския център за изследване на Антарктида, предупреди, че нарушаването на графика на изследователската дейност може да попречи на изключително важно наблюдение на показатели за климатичните промени и събирането на проби.

„Става дума за невероятно важна научна дейност. Нужни са хора на терена, които да правят тези измервания и да поддържат оборудването. Ако не можем да пратим хора, няма да сме в състояние да извършваме тази дейност. Няма да сме в състояние по чисто логистични причини”, добави Конви.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.