Предложението е на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене предложението за намаляване на ДДС за ресторантьорите, за книгите и за храните и пелените за деца. Депутатите казаха „да” на падането на налога от 20 на 9%. Предложението е на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Книжните издания също ще се ползват от намалената данъчна ставка. Очаква се намалените ставки да бъдат гласувани окончателно от депутатите в пленарна зала през следващата седмица. 

Предложението за намаляване на данъка на детските стоки беше подкрепено и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката.

Намаленото ДДС ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси. Според приложението на ДПС това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г. Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. С мярката от ДПС се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси

Отхвърлена беше идеята за намаляване на ДДС за нискоалкохолните напитки - вино и бира. 

Народните представители гласуваха още въвеждането на минимален осигурителен праг от 610 лв. за неквалифицирания персонал в заведенията. За останалите служители той трябва да бъде минимум 800 лв.

„В момента става много по-голямо разделение на бранша, отколкото, когато беше между хотели и ресторанти. Защото в момента се разделят всички заведения които не предлагат храна, с тези които предлагат храна”, обясни Емил Коларов от Сдружение на заведенията.

„Винаги, когато се тръгне на диференцирана ставка по ДДС започват разправиите и те тепърва ще предстоят. Не виждам причина акцизни стоки, каквито са високоалкохолните напитки – бирата и виното, да бъдат с намалена данъчна ставка. По-добре да им махнем акциза при това положение”, каза председателят на Комисията по бюджета и финанси Менда Стоянова.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.