Учените дори я описват като хранителна дрога
Защо пицата води до пристрастяване? Отговор на този въпрос дават специалисти от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от БТА.
От съставките за пица най-добре се съчетават мазнини, въглехидрати и сол - комбинация, която организмът търси и която води до активиране на мозъчната верига, отговорна за възнаграждението.
Кои храни увеличават производството на колаген
Сред останалите съставки на едно от най-популярните ястия в света е млечният протеин казеин. По време на храносмилането той отделя казоморфини, които действат на рецепторите за допамин - хормон на удоволствието и възнаграждението, и увеличават производството му.
В допълнение към тези чисто химически процеси, учените говорят за психологическите аспекти, които правят пицата привлекателна. Ароматът и цветът й също предизвикват приятни преживявания. Самият процес на хранене често се свързва със също толкова приятното прекарване в компанията на приятели.
Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)
Според изследователите в резултат на това пицата заема първото място сред храните, предизвикващи зависимост. Учените дори я описват като хранителна дрога. По този показател пицата изпреварва продукти като шоколад, чипс, сладолед, бисквити.
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.