Може ли напитката да бъде опасна, ако е прекалено гореща?

Чаят може да провокира появата на рак. Това заяви ендокринологът Зухра Павлова, цитирана от БГНЕС. Тя отбеляза, че ракът на хранопровода е "национална болест" на народите, които пият големи количества топли напитки. И така, горещият чай изгаря гърлото, което може да доведе до дегенерация на лигавиците.

Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)

Павлова потвърди думите си с изследване на учени, които в продължение на десет години проследяват група хора в североизточната част на Иран. През този период рак на хранопровода е открит при 328 души, като в 90% от случаите се разболяват тези, които пият най-малко 700 милилитра много горещ чай на ден.

Какво да не слагаме в чая си (ГАЛЕРИЯ)

Идеалната температура на тази напитка, както отбелязва ендокринологът, е 60 градуса. "При нея чаят е горещ, но не пари. Как можете да разберете дали температурата е правилна? Уви, нямам по-мъдър съвет, освен да опитате водата с пръст. Ако можете да я понесете, можете да пиете", каза тя.

В същото време тя припомни уникалните детоксикиращи свойства на чая - тази напитка помага за премахването на вредните вещества от тялото, а някои видове чай са полезни при бъбречни заболявания.

Пийте вода за защита от коронавируса

Храна обаче не трябва да се консумира с тази напитка, тъй като това ще премахне полезните вещества от тялото, намалявайки количеството калций, витамини А и В.

Най-добре е да пиете чай един час след хранене. 

5 навика, които са по-вредни от цигарите

Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)

Какво се случва с тялото ни, ако заменим всички напитки с вода? (ГАЛЕРИЯ)