Доктор Събчева е една от двете инфекционистки в монтанската областна болница

Поглед към щастливата развръзка за хилядите, преболедували COVID-19 без усложнения. И към лекарите, които ги лекуват задочно по телефона, докато спасяват тежките случаи в болниците. В радостта от оздравяването, семейство с три деца от Монтана не забрави да благодари на началничката на инфекциозното отделение, която вече не помни откога не е почивала.

В края на октомври семейството на Наталия разбира, че е с COVID-19, и петимата са поставени под домашна карантина.

„В началото бяхме доста притеснени, защото не знаехме, какво да очакваме. Оказа се, че го изкарахме по лекия начин. С температура, липса на сили, отпадналост, липса на обоняние…голям шок, защото наистина не знаеш накъде ще тръгнат нещата.“, разказва Наталия Делионова.

НАДЕЖДА ЗА МИЛИОНИ: Ще изведе ли новата ваксина битката с COVID-19 докрай?

„Най-неприятното беше, че стояхме вкъщи, толкова дълго време. Не бях на училище, а аз много обичам да ходя на училище, на пеене не бях.“, спомня си Магдалена Александрова

12- годишната Маги също имала симптоми, но по-леки от тези на родителите й. И тримата започнали лечение, назначено от доктор Илияна Събчева, която е началник на Инфекциозното отделение в монтанската болница.

„Абсолютно спокойствие чувствахме, защото това е много важно отсреща да усещаш, че човекът е поел отговорност затова да се подобри състоянието ти и прави всичко по силите си, макар и от разстояние да помогне.“, разказва  Наталия Делионова.

Затова заедно с талантливата Маги, дни, след приключване на 14 дневната карантина, семейството реши да благодари на доктор Събчева с торта, балони, цветя и песен.

Еврокомисията сключи договор за доставка на ваксината на Pfizer

„Пожелаваме ви много надежда, много сила и много здраве най-вече на вас. Дано всички болни да се излекуват и да са по-добре с всеки изминал ден.  Ние сме с тези цветни балони дошли да ви поднесем, за да оцветите поне малко отделението.“, заяви Наталия. 

„Много тежки случаи, надяваме се това да свърши някога, но не знам, как ще бъде. Не му се вижда края.“, посочва д-р Илияна Събчева – началник Инфекциозно отделение МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ - Монтана.

Доктор Събчева е една от двете лекарки инфекционисти в монтанската областна болница. Вече не знае откога не е почивала, а пациентите й с ковид се увеличат с всеки изминал ден.

„Не знам, как ще се справим…наистина. Просто нещата придобиват други размери. Дано да се справим. Какво ви дава сили? Надеждата, че ще има по-добри дни и ще успеем…“, заяви д-р Събчева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.