ТИР паркингът на "Капъкуле" също е задръстен

Колона от около 1400 товарни автомобила се е натрупала в района на ГКПП "Капъкуле" край турско-българската граница. ТИР паркингът на "Капъкуле" е задръстен и се е образувала дълга опашка от тирове, които чакат да преминат на българската митница, посочват от митницата.

Огромни опашки на турско-българската граница (СНИМКИ)

Натрупването на тирове на "Капъкуле" е поради факта, че оттам минава основният път на турския износ към България и европейските държави. По данни на турската митница от началото на 2021 г. турският износ за европейските държави се е увеличил значително в сравнение с миналата година.

Според статистиките през декември 2020 г. 950 броя тирове са превозили товари през "Капъкуле". А от началото на тази година /1-27 януари 2021 г/ 1200 броя тирове са излезли от "Капъкуле" към българската митница.

Километрични опашки по границата заради пазаруване в Турция

Зимната обстановка, снеговалежът в пограничните райони затрудняват допълнително обстановката. А по данни на превозвачески фирми тировете чакали по 2-3 дни на "Капъкуле", докато преминат на българската митница.

Една част от товарите, които основно се превозват през "Капъкуле", са предназначени за България, а по-голямата част - за европейските държави. В турския износ са включени най-разнообразни артикули - от строителни материали и машини, текстил и конфекция, до хранителни продукти и цветя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си