Със 162-ма са по-малко загиналите по пътищата за 2020 г.

Всеки ден по пътищата загиват невинни хора, а страната ни е на челните позиции в негативните класации за жертви на пътя. В предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Галина Петрова споделя своята тъжна история. Загубила сестра и племеници. В студиото е и експертът по пътна безопасност Любка Маринова, която говори за това как много от трагичните инциденти могат да бъдат предотвратени.

На 20.10.2020 г. се случва инцидентът, в който загиват близките й. До ден днешен не може да повярва, че сестра й, на 35-годишна възраст си отива при катастрофа. Племенницата й е била на 3 г.

Тя има кауза - да помогне да се намалят катастрофите. Скоростта, неспазването на правилата,, употребата на алкохол и наркотици, годност за шофриане, проблемите според нея са едни и същи.

Зрелищна катастрофа на столичния булевард "Черни връх" (ВИДЕО)

Веднъж на 10 г. да се проверява шофьора са твърде много време, смята Галина. А камерата и видеорегистраторите счита за ефективно средство за предотвратяване на произшествия.

По думите на Любка Маринова пък със 162-ма са по-малко загиналите по пътищата за 2020 г. Камерите са недостатъчни - 19,5-6 на 1 млн. от населението. Работи център, който обработва всички видеоматериали, това води до получаване на глобата веднага. За хората със заболявания  5г. е срокът на проверка, а не 10 г. 

Хората над 65 г. загиват най-често при катастрофи, като водачи или пешеходци, според данни на експерта по пътна безопасност. 90 % от катастрофите са поради неправилни действия на водачите.

"Системните нарушители трябва да бъдат наказвани по-строго. Само 30 % са новите автомобили. Ще бъдат поставени видеорегистратори. Предвижда се и увеличаване на часовете по кормуване", сподели Маринова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.