Проблемът на мястото е от години

Решиха проблем, който от години води до десетки катастрофи в София. Светлинна сигнализация вече подсказва на шофьорите и пешеходците, че трамваят скоро ще навлезе в кръстовището на Руски паметник. Целта е да не се стига до поредния инцидент.

Датата е 4 март. На кръстовището на Руски паметник става поредната катастрофа с трамвай. Шофьор навлиза в обсега на мотрисата и следва сблъсък. Всеки месец на мястото стават поне два – три подобни инцидента.

Райна е ватман по линия номер 5 от 12 години. Минава през конфликтното кръстовище по няколко пъти на ден. Тя също се е удряла с лек автомобил.

„Случи се през миналата година. Шофьорът просто каза, че не ме е видял, спря в моя обсег, за да пропусне пешеходец. Аз нямаше как да спра. За мое щастие, нямаше пострадали, като се има предвид, че при нас се возят доста възрастни хора”, каза Пехливанска.

Ако при Райна катастрофата се е разминала само с материални щети, при много от колегите ѝ не е било така.

„Нямаме колега по пета линия, който да не е участвал или да не е предотвратявал такъв инцидент. Това е най-конфликтната ни точка на преминаване. Много от колите просто не ни забелязват”, обясни ватманът.

За да се промени тази тенденция на кръстовището вече има монтирана допълнителна светлинна система.

„Технологията е – датчици засичат приближаващите трамваи и задействат съответно светлинната сигнализация, само когато имаме наличие на такъв трамвай. Това за водачите означава „внимание, спрете, пропуснете трамвая”, поясни директорът на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Всеки ден по няколко пъти Райна също навлиза в кръстовището, изживявайки своя малък ужас. С монтирането на новите светофари обаче потегля с трамвая една идея по-спокойна, че няма да стане инцидент.

„Много се надяваме тази сигнализация, която е от няколко дни, да подобри нашата работа и преминаването през Руски паметник да е по-спокойно”, казва се Райна.