Вече има 24 досъдебни производства, над 200 преписки и 669 задържани

Пет дни преди вота - акциите за контролиран вот в цялата страната продължават. От прокуратурата обявиха, че вече има 24 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. Има и 222 образувани преписки по постъпили сигнали.

МВР: Над 650 задържани за купуване на гласове за 5 дни (ВИДЕО)

От МВР обявиха, че от 1 до 5 юли са били задържани за 24 часа общо 669 лица, издадени са общо 4 788 предупредителни протокола. Днес спецекипите бяха и в Сливенско.

Разпитите на жители от село Градец продължиха през целия ден и се извършват в полицейския участък. Жандармерия и полиция конвоираха хората от техните домове до участъка. В участъка Васил дава показания около 10 минути.

„Питаха ме дали съм вземал пари от партии. Не съм вземал никакви пари. Към 20-30 души разпитаха, почти цялото село”, разказа той. Повечето хора отричат да са получавали пари, за да гласуват за определена партия. Други пък потвърждават.

Правосъдният министър: Изборите са на дневен ред, Прокуратурата и МВР да си взаимодействат (ВИДЕО)

Според жители на Градец машинното гласуване ще обърка избирателите. Те споделят, че са разочаровани от партиите и няма да гласуват.

При акцията в село Градец няма арестувани. Полицейската операция в селото, така и в цялата страна, има за цел да пресече всякакви възможности за организиране на контролиран вот. Да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Акция за купуване на гласове и в Кърджали

Акция и в Кърджали. 47-годишен мъж е задържан, след като в жилището му са открити списъци с около 600 имена.  По първоначална информация дилърът на гласове е работил за две партии. При обиска в дома му разследващите открили списъци на гласоподаватели с отбелязани на тях политически формации. Мъжът е задържан за 24 часа, работата по случая продължава.

Репортер: Георги Манев