Премиерът представи допълнителни детайли относно задължителната имунизация

Здравните служители и институциите в Гърция, които не изпълнят изискването за задължителна ваксинация срещу COVID-19, са изправени пред сериозни глоби и наказания, заяви на пресконференция днес здравният министър Василис Кикилиас, цитиран от в. "Катимерини".

РАСТЯЩ БРОЙ СЛУЧАИ: Европа въвежда нови ограничения

Той представи допълнителни детайли във връзка с обявеното вчера от премиера Кириакос Мицотакис решение, според което ваксинацията е задължителна за здравните служители и за персонала в социалните институции.

Кикилиас посочи, че мярката се отнася също за служителите в домове за възрастни хора, за сираци, за хронично болни или хора с увреждания, както и в центрове за хора със специални потребности.

Обществените места в Гърция ще работят само за ваксинирани срещу COVID-19

Той уточни, че до 16 август служителите в социалните домове трябва да са получили поне една доза от ваксината. Всеки, който не е направил пълния курс на ваксинацията, или откаже да бъде имунизиран, е изправен пред временно отстраняване от работа или уволнение, предупреди министърът. Институциите, които пренебрегнат правителствените нареждания, са заплашени от глоба в размер на 50 000 евро първоначално и 200 000 евро при повтарящи се нарушения.

Служителите в обществената и частната здравна система трябва да получат поне една доза ваксина до 1 септември, посочи още министърът. Той добави, че ще бъде създадена специална комисия, която ще решава в кои случаи здравните служители могат да бъдат освободени от изискването по здравословни причини, предаде АНА-МПА.

Близо 2000 новозаразени и 12 смъртни случая в Гърция за денонощието

"Препоръчвам на всеки, който не е ваксиниран, да се ваксинира", подчерта още министърът.
Премиерът Кириакос Мицотакис обяви снощи нови изисквания след съществено нарастване на новите случаи на коронавирусна инфекция, чиито дневен брой превишаваше 2000 през последните няколко дни.

Съгласно новите правила, които ще важат до края на август, клиентите на ресторанти, барове и кафенета на закрито в Гърция ще трябва да представят удостоверение за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19, направен преди не повече от три дни. Освен това заведенията няма да могат да приемат правостоящи клиенти.

Източник: БТА