Той почина на 72 години

Дъсти Хил, басистът на рок легендите ZZ Top, почина на 72 години. Според  останалите членове на групата той си е отишъл в съня си у дома. Причина за смъртта не се посочва. ZZ Top се превръща в една от най-големите банди на рокмузиката,с творчество над 50 години, a Дъсти Хил - в рок икона.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Светът загуби много”, коментира Васко Кръпката.

„Много готин беше, страшен”, каза Димитър Ковачев – Фънки.

Дори човек да не се сети на секундата за песен на ZZ Top, то със сигурност мъжете с дългите бради са сред най-разпознаваемите рок музиканти за всички времена. Дъсти Хил е моторът на бандата, която завинаги променя музиката.

Почина басистът на ZZ Top Дъсти Хил

„Техническата мисъл и модерното в ZZ Top идваше от Дъсти Хил. Той беше човекът, който правеше подложките, тъй като всички чувате как звучи на места - 5-6 китари отдолу или допълнителни барабани и перкусии. Всичко това го е правил Дъсти, ръководил го е той, пускал е, правил и т.н..”, каза още Фънки.

Музиката на ZZ Top е едно от нещата, които са го вдъхновили Васко Кръпката да поеме по пътя им. „Те са трио, трима човека, а звучат като 30. На 3 акорда станаха световно известни, покориха целия свят. В ZZ Top има голяма магия”, коментира той.

COVID-19 покоси легендарния музикант и създател на "Тангра" Косьо Марков

През 2009 г. групата идва за концерт в България. Месеци по-рано колегата Иван Черкезов се среща с Дъсти Хил и Били Гибънс преди техен концерт в Ню Йорк. Тогава Дъсти му разказва какво ги кара да продължават да се чувстват добре на сцената след толкова години.

„Променяме се, но така или иначе сме запазили нашето звучене. Това е музиката, която харесвам, която ме кара да се усмихвам, да се радвам, че същото се случва и с много други хора”, каза Хил тогава.

Накрая на разговора тогава Дъсти Хил вече говори и на български