По думите му вирусът може да има допълнителни мутации

"Притеснява ме цялостната наглас и бодрия тон, че COVID е изчезнал. Имаме съмнително по-лек вариант, който всеки момент може да ни изненада. Нямам проблем с разхлабените мерки, а с впечатлението, че проблемът административно е решен. Трябва да сме предпазливи, вирусът може да има допълнителни мутации, тъй като Омикрон е по-заразен от предишните варианти. Няма да имаме сезонност, а лятото може да има и нови вълни. С него можем да сме частично спокойни, но ако настъпят мутации, докато той е в обращение". Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му маските са неоспорим начин за борба с въздушно-капковите инфекции. "В Западна Европа маски се носят в градски транспорт, трябва да вземаме от техния пример. Моите студенти избират да носят маски. Вирусът все още го има, не става дума за това дали ни е писнало", посочи той. И допълни, че е ясно, че хората са уморени, но при големи събирания където има струпване, а ние сме ваксинирани или преболедували преди дълго време, поради което нямаме много антитела, трябва да носим маска.

Проф. Витанов: В България има план, който сработи

"Тези, които спазваха правилата, ще го правят и занапред, водени от собствените си убеждения, другите ще продължат постарому. Има много хора при неваксинираните, при които протича тежко", каза още д-р Илиев.

Той коментира и темата с реформата в здравната ни система. "Концепцията за облекчаване на работата на личните лекари е добра, но трябва да видим дали ще работи като идея. Трябва обаче и това да стане по-привлекателна професия", подчерта медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.