Граждани поднесоха цветя на лобното му място

Ден след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, постоянен поток от опечалени и плачещи граждани се стича на лобното му място в западна Япония, за да поднесе цветя, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Хора от всякакви професии образуваха дълга опашка на иначе обикновената улица пред гарата, където Абе беше прострелян. Дори проливните следобедни дъждове не попречиха на хилядите хора, дошли да изкажат съболезнования, някои от които са изминали големи разстояния, - като 51-годишния Йошиказу Токудоме, който прелетял стотици километри от района на Токио до град Нара.

Часове след покушението: Шиндзо Абе почина от раните си

„Най-малкото, което мога да направя, е да дойда тук и да положа цветя в памет на Абе“, казва мъжът пред АФП.

Събитията в петък, когато Абе бе прострелян по време на политически митинг, се развиха мълниеносно. „Дори не осъзнах какво стана. Шокирана съм. Наистина го харесвах и като политик, и като човек. Изглеждаха толкова щастлива двойка със съпругата си“, плаче 50-годишната Сумико Хаяши.

Радев изрази съболезнования след смъртта на Шиндзо Абе

Абе беше принуден да подаде оставка от премиерския пост през 2020 г. заради влошено здраве.

Бършейки сълзите си, 52-годишната Кайоко Уеда от съседния регион Осака каза пред АФП, че е „разстроена“ и „не може да повярва, че нещо подобно може да се случи в Япония“.

Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си

Насилствените престъпления са много рядкост в страната, която има и едни от най-строгите закони за носене на оръжие в света.

Заподозреният за убийството 41-годишен Тецуя Ямагами е извършил нападението със самоделен пистолет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.