Бившият японски премиер издъхна в болница

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, часове след като беше прострелян, докато изнасяше реч в град Нара. Нападателят беше задържан веднага, а оръжието на престъплението - иззето. Мъжът е бивш служител във военния флот. При покушението използвал самоделна пушка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Абе бе транспортиран в болница с медицински хеликоптер в критично състояние, с рани в гърба и врата.

Има арестуван за стрелбата срещу бившия премиер на Япония

ЕС и НАТО с реакции на атаката срещу Шиндзо Абе

67-годишният Шиндзо Абе е бил в град Нара, за да произнесе реч ден преди парламентарните избори в Япония. Нападателят му го прострелва два пъти. Единият изстрел се оказва фатален.

„Абе беше докаран с две огнестрелни рани във врата. Смятаме, че е получил сърдечно-респираторен арест заради увредени сърце и големи кръвоносни съдове. Направихме масирано кръвопреливане, но за съжаление, резултатът не беше положителен”, заяви Хидета Фукушима,  директор на Спешното отделение в болницата в Нара. 

На кадри от мястото на покушението се вижда нападателят на Абе, облечен в сива тениска и бежови панталони, който стои зад него. Той е 41-годишен, жител на град Нара, бивш военен от японската морска пехота. Арестуван е още на местопрестъплението, а пред полицаите обяснил, че бил недоволен от Абе - затова и стрелял по него със самоделно оръжие.

„По никаква причина този варварски акт не е приемлив. Ще вземем всички възможни мерки, за да се справим с това”, заяви Хироказу Мацуно,  началник на кабинета на премиера на Япония.

Това е първото убийство на действащ или бивш министър-председател на Япония от 1936 година насам. Дори самата стрелба е безпрецедентна в страната, която е известна с изключително строгите си правила за притежание на оръжие.

„Не можем да приемем този насилствен акт, случил се по време на избори - основите на нашата демокрация. Най-силно заклеймявам този акт”, заяви Фумио Кишида, министър-председател на Япония.

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият японски премиер. Той е консервативен националист и член на фамилия с дълга традиция в най-висшите нива на политиката - баща му е бил външен министър, а дядо му - също премиер. Под ръководството на Абе беше сменено тълкуването на написаната от Съединените щати следвоенна конституция. Това доведе до модернизирането на японската армия и отказ от самоналожената забрана да действа зад граница. Икономическата му програма беше наречена „Абеномика” и върна устойчивия растеж в Япония.

67-годишният политик е най-дълго задържалият се на премиерския пост в Япония. Заемаше го в продължение на 8 години преди да се оттегли през 2020-а. След оттеглянето си той остана влиятелна фигура в управляващата партия и се смята, че сегашният премиер Кишида е негово протеже.

Нападенията с огнестрелни оръжия са изключителна рядкост в Япония, където притежанието им е забранено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.