Малката Мелиса е на 2 години

Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с 20 стотинки, заседнали между гърлото и хранопровода. Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, не кашляло и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. Родителите разбрали за проблема, едва когато детето им няколко пъти вдигнало много висока температура без никакви други симптоми.

Снимка: УМБАЛ Бургас

2-годишната Мелиса много обичала да си играе с монети и за да я укротят родителите й често изсипвали пред нея стотинки, които тя да подрежда. Същото се случило и на 5 юни. Внезапно детето започва да кашля и да се дави. Майка му се притеснява, че е глътнала монета, макар да не го е видяла. „Бях в другата стая, тя ме извика, каза – детето май глътна монета. Бръкна с пръст в гърлото, но не успя да напипа нищо. Бяха много монетите. Ако беше една - да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече, но отидохме в болницата. Направиха снимка на корема, но нищо не се видя“, разказва бащата Ахмед Чолев. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло. Затова разтревожените родители решават, че тя или е излязла по естествен път, или изобщо не е погълната. Родителите се успокояват и няколко седмици всичко е наред - Мелиса ходи на ясла, яде, пие, весела е, играе.

Извадиха 2 сачми от носа на дете, които са престояли там 2 години

Снимка: УМБАЛ Бургас

Преди десетина дни Мелиса внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. „Отиваме при личната – един антибиотик. Спада. После пак вдига – втори антибиотик. И не минава. Усъмни се да няма нещо в белия дроб и пак ни насочи за снимка“, разказва бащата. При снимката на белия дроб монетата се вижда точно на входа на хранопровода – в края на гърлото. Лаборантката се усъмнява да не би детето да е било с медальон, който не е бил свален преди рентгена. Тогава майката се сеща за играта с монети и се изяснява, че това е глътнатата стотинка - заклещена дълбоко навътре в гърлото, в началото на хранопровода.

Монетата е извадена в УНГ отделението на УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев. „Предполагаме, че когато майката се опитала да извади монетата от гърлото, я е избутала навътре. Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход“, посочват лекарите.

Снимка: УМБАЛ Бургас

В УНГ отделението често спасяват деца със заседнали монети, батерии или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време, разказва д-р Пролетина Боздукова. Случаят ще бъде описан в научна публикация, а медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

„Много сме щастливи и доволни от всички лекари, най-вече, че отърваха детето ми от тези мъки. Това да е болно и да не знаеш какво му има, да пие постоянно лекарства. Ето вече втори ден след  операцията – тя няма никаква температура, играе, благодарим им сърдечно“, казва Ахмед Чолев. Семейството е от Карнобат, където има малко магазинче за плодове. Години наред мъжът работи в рибна фабрика в чужбина, за да спести пари и да го отворят. Имат и друга, по-голяма дъщеря. Мелиса вече е изписана от болницата и всички се надяват лошото да е зад гърба им.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: УМБАЛ Бургас