Темата в "Здравей, България" коментираха експерти

Инфлацията се покачва, а лихвите по кредитите растат. Ще можем ли да погасяваме задълженията си към банките, очаква ли ни повишение за работните заплати и какъв е рискът от рецесия? Тези теми в „Здравей, България” коментираха икономистът към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова, финансистът Левон Хампарцумян, бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов.

Икономист: Лихвата за финансиране на семейство или бизнес ще расте

Според Григорова, за да се запази равнището на българския работник, заплатата му трябва да бъде повишена с между 20 и 30%. Любомир Дацов обаче опонира като подчерта, че ако направим паралел с човешкия организъм, не може да лекуваме симптом, а трябва да се диагностицира болестта, която го причинява. Георги Ангелов коментира, че растежът на заплатите зависи от растежа на икономиката.

Очаква се плавно покачване на лихвите по кредитите за сравнително дълъг период. Това прогнозира финансистът Левон Хампарцумян. Покачването им ще е част от световната тенденция по вдигане на лихвите проценти.

„Може да очакваме относително дълъг период, с относително плавно покачване на лихвите, за да се ребалансират нещата в икономиката”, каза той. На въпрос: „Може ли някой, който плаща 700 лева, да се събуди с 1000 лева?” финансистът отговори, че това няма да се случи веднага. „По-скоро ще се събуди с 840-850 лева. Ще зависи от това как се движи световната лихва. Депозитът ще започне да носи някакъв доход също”, допълни Хампарцумян.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.