Хари Драганов записва клипа в Кремиковския манастир

Оперният певец Хари Драганов създаде клип с молитвата „На многая лета”, заснет в Кремиковския манастир. Подобен запис не е правен от български бас в православен храм от времето на „Балкантон” и великия Борис Христов през далечната 1976 г. Тогава той записва с хор в катедралния храм „Св. Александър Невски”.

„В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва стигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом”, заяви Хари Драганов. Клипът ще бъде излъчен в новогодишната нощ след речта на президента в национални и регионални телевизии.

Драганов е бас-баритон с успешна кариера в Западна Европа. В продължение на 10 години той пее във Франция, а 24 години е солист в Женевската опера в Швейцария.

През пролетта на 2022 г. решава да се завърне в България и да основе сдружение „Духовна музика”. То има за цел да съхранява и популяризира православната и католическата музика като обучава и певци от България и чужбина. „Имаме уникално музикално наследство, което трябва да пазим и предаваме на поколенията. Това ще бъде нашата мисия”, допълва Хари Драганов.

За неговата всеотдайна работа в сферата на духовната музика той има титла, връчена му от кардинала на Париж. Освен това е подстриган за иподякон от Българската православна църква. Хари Драганов е сред малцината творци, удостоени с титли и от двете църкви.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.