Енергийните цени остават водещ фактор за инфлацията, макар че при него се наблюдава „смекчаване“

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари, сочат предварителните данни на Евростат. Това е трети пореден месец, в който се наблюдава забавяне на инфлацията.

Данните идват преди първото ключово заседание на Европейската централна банка за годината. По-късно през деня се очаква Федералният резерв в Съединените щати да анонсира ново лихвено покачване.

Енергийните цени остават водещ фактор за инфлацията, макар че при него се наблюдава „смекчаване“, коментират анализатори.

Финансист: В България оперираме с евро, което се нарича лев, в съотношение 2 към 1 от 25 години

Данните за индекса на цените в 20-те държави от валутния съюз излизат ден преди първото заседание на Европейската централна банка, на което се очаква ново повишение на водещите лихви.

От „Оксфорд Икономикс“ прогнозират, че утре ще има ново покачване с 50 базисни пункта. През март също ще се прибегне към такава стъпка в опит за укротяване на инфлацията. Според експертите е възможно и през май да има лихвено повишение, но този път с 25 базисни пункта.

Междувременно Федералният резерв трябва да анонсира своята парична политика по-късно през деня. Очакванията са и в Съединените щати да има лихвено покачване, но експертите са разединени в прогнозите си дали ще бъде с 25 или с 50 базисни пункта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР