Експертът по сигурността Йордан Божилов не смята, че няма заплаха за украинската отбрана или предстоящо настъпление

Класифицирани документи, които разкриват тайните планове на американската армия и НАТО в Украйна, са се появили в Twitter и Telegram, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Изтеклите документи не са бойни планове, но дават моментната картина за положението на украинския фронт от гледната точка на САЩ и Украйна към 1 март, както и информация за това какво е нужно на ВСУ за кампанията. Пентагонът започна разследване. 

САЩ разследват изтичането на секретни документи в интернет

Експертът по сигурността Йордан Божилов посочи в "Твоят ден", че се знае, че документите са от различен характер - включително има данни за снабдяването на Украйна с оръжия. "Твърди се, че има и информация за това какво САЩ наблюдават в други страни, като Израел. Трудно може да кажем дали документите са истински и каква е причината да се появят, кой ги е съставил. Това не е първият теч на документ, знаем за Уикилийкс и Асандж. Възможно е и тези документи да са изпуснати за заблуда на руската армия", смята той.

По думите му няма данни за изтекли украински планове, а само за такива на американското разузнаване. "По-скоро няма заплаха за украинската отбрана или предстоящо настъпление. Все пак украинската армия се готви за офанзива, за да си възвърне изгубените територии. Има няколко важни фактора - времето - кога ще има метеорологична възможност за атака, също подготовката на армията да използва новите системи. Ако Украйна успее да си възвърне територии, ще влезе на преговори с по-голяма тежест", коментира Божилов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.