Вижте какъв е произходът на тестеното изделие

Знаете ли откъде произлиза популярният пръстен от тесто или така нареченият бейгъл? В търсене на отговора на този въпрос екипът на „Дойче веле” ни отвежда на кулинарно пътешествие.

„Моцарт на сирената”: Какви са тайните на един от най-добрите майстори в света (ВИДЕО)

Оказва се, че вкусното ястие, навлязло сериозно в американската кухня, всъщност е традиционно полско. Там бейгълите се наричат обваржанки и са поръсени със сол, маково семе или сусам. Основната разлика с бейгъла е в това, че обваржанките се сплитат от два фитила тесто.

Най-ранните данни за появата на тестеното изделие в Полша са от 1394 г. Той е пренесен в Северна Америка в края на 19 век. Но в Краков този вид гевреци са не просто част от ежедневното меню на повечето жители, но и своеобразен символ на кулинарията на града.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.