Екипът на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из германския град

Фрайбург се слави като лидер в екологията в Германия. Градът в крайния югозапад на страната е наричан още „зеления град”.

В допълнение към обществения транспорт, там има и добра мрежа от велосипедни алеи. Друго туристическо предложения във Фрайбург е придвижването с лонгборд.

Преди наложените ограничения за пътуване заради COVID-19 Фрайбург приветства около три милиона туристи всяка година. Заради географското си местоположение - в покрайнините на Шварцвалд, там често е малко по-топло.

Езерото Титизее - красивото водно око на Шварцвалд (ВИДЕО)

Старият град е белязан от най-известната му забележителност - катедралата. Готическата кула е висока 116 метра.

Друга забележителност наблизо е Търговската къща, датираща от 1532 г. Днес тя е градски музей на историята.

Във Фрайбург живеят 230 хиляди души, включително 30 хиляди студенти. Университетът в града е сред най-старите в Германия. Той разполага с една от най-модерните библиотеки. Сградата консумира по-малко от половината енергия, използвана от предшественика ѝ.

Фрайбург е известен и със своя квартал „Вобан”. Той е построен на територията на бивша военна база и в него има много енергоспестяващи сгради. Името на квартала идва от френски строител на крепости, работил във Фрайбург през XVIII век.

Разходка из Кьолн – величествени катедрали, мост на любовта и вкусен шоколад (ВИДЕО)

Най-новият пример за екологична архитектура във Фрайбург е сградата на кметството. Смятан е за първото обществено здание в света, което генерира повече енергия, отколкото консумира.

В момента се изгражда и първият стадион, който трябва да бъде климатично неутрален. Има и проект за изграждане на изцяло климатично неутрален квартал.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.