Екипът на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из германската столица

Берлин е един от най-модерните градове в Европа. Той е пълен с история. Символ на обединението му е Бранденбургската врата, построена през 18 век в неокласически стил. Пред нея се намира Мемориалът на Холокоста. Състои се от повече от 2700 бетонни блока, подредени в решетка.

В градината до Бранденбургската врата има и малък паметник, посветен на преследваните синти и роми.

Наблизо е и красивата сграда на Райхстага. Бомбите от Втората световна война сериозно повредили зданието, но то било възстановено с много усилия. От върха на купола се открива невероятна гледка към Берлин.

„Зеленият” Фрайбург: Вижте сградата, която произвежда повече енергия, отколкото консумира (ВИДЕО)

Що се отнася до типичната за германската столица кухня, има ястия, които задължително трябва да се опитат. Сред тях са къривурстът, дюнерът и кебапът.

Предпочитано забавление в Берлин е каякът по течението на река Шпрее. Интересна забележителност в нея е скулптурата „Молекулен човек”, която стои директно върху водната повърхност. Тя е дело на американския художник Джонатан Боровски.

В Берлин е разположен и популярният Остров на музеите, който е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно от местата там е Германският исторически музей с повече от 7000 експоната, разположени на площ от 8000 кв. м.

Друга забележителност в Берлин е двуетажният мост „Обербаун” от 1896 г. След изграждането на Берлинската стена през 1961 г. той е затворен, защото е важна връзка между Източен и Западен Берлин. След падането на стената „Обербаун” се превръща в символ на обединението.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.