Анализ на икономиста Преслав Райков и Васил Велев от АИКБ

Бюджетната структура беше счупена последните години. Това, че разликата в осигуряването не се отразява толкова на пенсиите, демотивира хората. Тласка ги в сивия сектор, виждайки, че няма значение на каква сума се осигуряват. Демографската криза е друг фактор. Това каза за "Твоят ден" икономистът Преслав Райков.

След избора на управител на БНБ: Каква ще е валутната ни политика

По думите му бюджетите трябва да са с излишъци или балансирани. "Трите процента бюджетен дефицит е стъпка към стабилност. Трябва да се даде ясна рамка за 2024/25 г. Догодина ще отидем в процедура за свръхдефицит. Не може да предлагаме мярката с касовите бележки и да крепим държавен бюджет на нея. Повечето такива мерки са смешни", смята той. 

От своя страна Васил Велев от АИКБ смята, че пенсионната система се "чупи" и заради натежалата администрация. "Много хора изпразват бюджета, съотношението работещи в икономиката – пенсионери плюс администрация, е много тежко. 70% е нетният коефициент на заместване, при тези заплати имаме много високи пенсии. 60-65% е нормалният коефициент. Начинът, по който се процедира, тласка икономиката към сивите зони. След като накрая се получават еднакви пенсии, тогава мнозина ще предпочетат да се осигуряват на минималната заплата, а останалите пари да получат в плик", коментира той. 

Според него се субсидират всички, а потребяващите повече, получават по-голяма част от субсидията. "Бюджетът е опит за финансова стабилност, но изяжда растежа. Ограничават се инвестициите, вземат се заеми, за да се плащат заплати", посочи Велев. 

Повече гледайте във видеото.