Огънят опустоши около 435 хектара земя, като около 2500 хектара бяха застрашени

Пожарникари евакуираха над 130 души, докато се бориха в събота да овладеят горски пожар в Портбоу на испанската граница с Франция на брега на Средиземно море. Пожарникари от североизточния регион на Каталуния в Испания се обединиха с френски колеги, след като пожарът опустоши около 435 хектара земя, като около 2500 хектара бяха застрашени. Местните хора бяха евакуирани през нощта след обявяването на пожара на юг от Портбу, чиято жп гара свързва Испания с Франция.

Пожар пламна край Петрич

Каталунските горски служители съобщиха в Twitter, че е в ход разследване за причината за пожара. В изявление на уебсайта на каталунското регионално правителство те добавиха, че пожарът "остава активен" и техният приоритет е да предотвратят навлизането му в близкия туристически курорт Ланка на юг.

Доброволци на каталунския Червен кръст помагаха в спасителната операция. Служители на гражданската защита на Каталуния казаха, че около 4000 души са без електричество и железопътният трафик е спрян между Портбу и Фигерас, на около 30 километра на юг. Главният път към Портбу и към френската граница също беше затворен.

Около 80 каталунски противопожарни екипа се присъединиха дузина пожарни коли от френската страна на границата.

Пожар бушува на българо-турската граница

Източник: БГНЕС