Те подобряват благосъстоянието на хора с разстройства от аутистичния спектър

Кучетата от породата санбернар, един от националните символи на Швейцария, вече няма да участват в спасителни акции в Алпите, които им спечелиха международна слава. Фондация "Бари", която през 2005 г. пое развъждането им, помага на санбернарите да преминат към новата им роля на терапевтични и образователни кучета за подпомагане на уязвими хора.

Андреа Цолингер, говорител на фондацията, заяви, че кучетата сега работят на "социалния фронт". Всяка година кучетата участват в около 600 ангажимента в цяла Швейцария - услуга, която фондацията предоставя безплатно. Те подобряват благосъстоянието на хора с разстройства от аутистичния спектър и други специални нужди. Също така помагат на медицинските специалисти при провеждането на психосоматична и психосоциална рехабилитация.

Спасиха санбернар, колабирал в планина в Англия (ВИДЕО)

На 28 август на едно от кучетата на фондацията, Рокси, се родиха седем кученца - пет женски и две мъжки. Те са потомци на Бари I, санбернар, на когото се приписва спасяването на повече от 40 души в "Големия Санбернарски проход", един от най-старите в Западните Алпи.

Ан Холцер, която отговаря за обучението във фондация "Бари", разказва, че някога кучетата от породата са били използвани за разчистване на заснежения път на спасителите в планината. 

Руски моряци спасиха куче, заседнало в плаващи ледове (ВИДЕО)