До решението се стигна, след като ООН прие резолюция за спиране на огъня в Газа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа за свещения мюсюлмански месец Рамазан. Това е първата резолюция на Съвета след близо шест месеца война в Ивицата Газа.

В текста се настоява и за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, държани от палестинската групировка "Хамас". Приемането на резолюцията стана възможно, след като САЩ, които имат право на вето, се въздържаха от гласуването.

ООН гласува резолюция за спиране на огъня в Ивицата Газа

Ходът на Вашингтон показва растящото разминаване с Израел за офанзивата в Газа. Като реакция, премиерът Бенямин Нетаняху отмени изпращането на делегация във Вашингтон.

"Гласуването ни не представлява промяна в нашата политика. Бяхме много ясни, бяхме много последователни в подкрепата си за прекратяване на огъня като част от споразумението за заложниците. Нямаше как да подкрепим резолюцията, защото окончателният текст не включва ключови формулировки, които смятаме за съществени, като осъждането на "Хамас". И все пак тя отразява справедливо нашето мнение, че прекратяването на огъня и освобождаването на заложниците вървят заедно, затова се въздържахме", заяви съветникът на Белия дом Джон Кърби. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase