Вижте репортажа на „Дойче веле”

Старинно българско ястие от бутер тесто във формата на слънце е почит към пролетта и природата. То се пълни със сирене и зелени зеленчуци. В миналото зелникът се е приготвял в специално направени за него глинени съдове.

Вярата в малките населени места: Свещеник пътува по 50 хил. км годишно между 43 села

Днес само няколко души в България все още знаят как се приготвя това ястие. Една от тях е Мариана Веселинова от село Дрен. Тя пече зелник по тайната рецепта на своята баба и демонстрира „магията” пред екип на „Дойче веле”.

Как се точат корите за уникалната баница, как се пече и с какво се пълни – гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Маргарита Стоянчева