Близо 150 хиляди се преместват в Хмелницкия регион, западно от Киев

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна милиони украинци са прогонени от домовете си и разселени. Към началото на май близо 150 хиляди от тях живеят в Хмелницкия регион, западно от Киев. Някои от тях са решили да не чакат края на войната и вече са започнали да изграждат живота си наново, разказва Voice of America.

През август 2022 г. Влада открива салон за красота в град Хмелницки. Преди пълномащабното нахлуване на Русия тя е имала подобен бизнес, но в Харков. "Беше трудно. Бизнесът ми в Харков беше много успешен. След като се наложи да напусна града се страхувах, че случилото се ще се повтори, че ще трябва отново да се преместя. Отворих нов бизнес, като използвах всичките си спестявания, и за щастие нещата вървят чудесно", споделя тя.

Project Hope: Благотворителна организация осигурява медицинска грижа на нуждаещи се в Украйна (ВИДЕО)

Докато Влада работи по откриването на новия си бизнес, децата ѝ започват да ходят на ясла и детска градина. "В началото не беше никак лесно, но вече свикнах", казва още тя.

Историята на Влада не е единичен случай. В края на пролетта на 2022 г. Валерий също се премества в град Хмелницки и открива предприятие за производство на павета. "Планирахме да заминем за чужбина и да останем в града само за една нощ, а вече трета година сме тук", казва той. За да стартира бизнеса си, Валерий е трябвало да изтегли заем. Въпреки всичко той е успял да се справи. Отчасти благодарение на правителствена субсидия, равняваща се на около 6 хиляди долара. Днес, не само, че бизнесът му се развива чудесно, но в град Хлемницки се ражда и четвъртото му дете.

Между войната и ежедневието: Как по-възрастните хора в Украйна се справят с трудностите (ВИДЕО)

Друга подобна история е тази на Анастасия. Родом тя е от Харков, но през лятото на 2023 г. се премества тук и стартира собствен бизнес за шивашки услуги. "Първоначално започнах да шия дрехи за приятелки. След това кандидатствах за държавна субсидия, която не получих. Въпреки това не се отказах", казва тя. В крайна сметка Анастасия получава необходимите средства, с които купува по-добро оборудване, платове, аксесоари и наема двама помощници. Въпреки, че нещата тук вървят добре, тя копнее един да се завърне у дома. "Нямам търпение войната да свърши, за да бъде безопасно в Харков и да започна да мисля за завръщането си", споделя тя пред VOA.

Подобно на Анастасия - Влада и Валерий също мечтаят един ден да се завърнат у дома и да продължат бизнеса си там. Въпреки това тяхно желание и тримата, казват, че ще запазят и този в град Хмелницки. 

Още новини от Voice of America.

В сърцето на войната: Американски магнат строи домове за разселени украинци (ВИДЕО)

Да ти подарят нов дом: Разселени украинци получават шанс за нов живот

Благородство по време на война: Доброволци в Киев се грижат за бездомни животни

Разделени от войната: Украинските семейства, които не знаят кога и дали отново ще бъдат заедно

"Не искам да попадна в затвора": Бъдещето на руските стипендианти на "Фулбрайт"

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America