„Образованието в бъдеще не трябва да зависи от местоположението", смята Даниел Юнг

В последните десетилетия проекторите и черните дъски отстъпиха място на интерактивните бели дъски. Утвърдиха се и други модерни технологии. Учениците пак учат, но цифровите ресурси предлагат много. Да направи разбирането на математиката лесно и забавно е мисия на ютюбърът Даниел Юнг. Той се е отдал на идеята да трансформира образованието.
 
„Трябва да дигитализираме училищата в Германия. Ако ли не, ще изостанем в световен мащаб. Трябва да натиснем гъста в цифровото обучение и преподаване”, каза Даниел Юнг, известен като човекът пред бялата дъска, който помага на милиони хора с математически видеоклипове.

Колко важен за ученето е сънят?
 
„Образованието в бъдеще не трябва да зависи от местоположението. Вярвам, че това най-накрая е възможно, но все още има много потенциал. Всичко започва на тенискорта. Бях треньор по тенис и много хора казваха: „Хей, ти си добър и по математика, защо не даваш уроци”. И в тези ранни дни наистина отидох от тенискорта до гардероба си, за да създам първите клипчета”, разказа той.
 
Неговите видеоклипове са безплатни. Компанията му печели от кликвания и рекламни партньори. „Но аз наблягам много на автентичното сътрудничество. Работя с институции или компании, които неистина искат да променят образованието. Особено такива, които помагат за дигитализиране на училищата”, каза ютубърът.

Как движението се отразява на мозъка?
 
Даниел записва 10 до 15 кратки видеоклипа всяка седмица. „Отзивите показват, че клиповете са успешни, защото винаги са налични. Обясненията са прости, не траят с часове. И много хора имат малки пропуски в знанията си, които не се запълват, докато преминат през училище. А едно просто обяснение може да ги затвърди”, каза Даниел.
 
Той подготвя платформа за обучение в Германия за всички училищни предмети. Тя е безплатна и достъпни за всички. „Моята визия е всички училища да бъдат свързани в мрежата на една платформа, така че учителите да имат повече време да учат своите ученици”, каза математикът.
 
Той споделя убеждението си за необходимостта от интердисциплинарна платформа за обучение. „Много деца се обръщат към YouTube за помощ по математика, физика и пр. и се сблъскват с много реклами и разсейващи фактори. Ние привличаме много професори с материали, на които можем да се доверим”, каза Даниел. 

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase