Тя даде ексклузивно интервю за главния международен журналист Кристиан Аманпур

Нанси Пелоси, бивш председател на Камарата на представителите на Съединените щати, коментира ситуацията в Близкия изток и предстоящите президентски избори в САЩ в специално интервю за главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур.

Тръмп и Харис влизат в сблъсък в Мичиган

Първо бих искала да Ви попитам за текущите събития. Наскоро получихме този ужасяващ доклад за израелските удари по Газа и Ливан. Докато израелците продължават своята контраофанзива, станахме свидетели на нападение срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан, а преди това и на тежки атаки срещу бежански лагери в различни райони, при които загинаха десетки хора, включително деца. Каква е Вашата реакция на тези събития, имайки предвид, че Америка е най-важният съюзник на Израел?

"Наскоро отбелязахме годишнината от ужасното нападение на 7 октомври, което беше извършено от "Хамас" - терористична групировка, поставила си за цел унищожението на Израел. За съжаление, оттогава насам станахме свидетели на много жертви сред цивилните хора, включително деца и цели семейства в Газа, а сега наблюдаваме това и на други места в региона, и това е просто недопустимо. Войната трябва да бъде забранена като средство за разрешаване на конфликти или несъгласия, но в момента трябва да се справим с обстоятелствата, в които се намираме. От дълго време всички говорим за решение за две държави. Сегашният лидер на Израел не е съгласен с това, въпреки че от около 30 години, от 1993 насам, дискутираме тази тема. Не знам дали Нетаняху иска мир, дали е способен на него или се страхува от него, но той се е отклонил от курса, който всички ние смятахме, че следваме, подкрепяйки Израел".

Неотдавна той всъщност беше дошъл в Конгреса. Какво мислите за това посещение и за начина, по който се изказа срещу Вашата партия и администрация?

"Това не беше първият път, в който го прави. Той е идвал и преди, тогава поканата беше представена погрешно. Тя не беше от двете партии, но говорителят на Конгреса каза обратното. Той се появи и започна да говори против президента Обама, чиято виртуозна инициатива за иранското ядрено споразумение беше забележителна. Той дойде и започна да говори против нашия президент и против нашия Конгрес. Това беше ужасно, беше позорно. Смятам, че речта, която Нетаняху произнесе наскоро, беше най-лошото изявление, правено някога от лидер на страна, поканен да говори пред Конгреса. Аз бях против поканата. Вече обаче не съм председател, и разбира се, не присъствах, но наблюдавах това, което каза. Беше много тъжно. Всички ние подкрепяме Израел, това е в нашите национални интереси, но в момента Нетаняху използва всичко, което му беше дадено, по един наистина разрушителен начин."

Бихте ли казали, че точно сега, в контекста на изборите, когато всички чуждестранни сили и лидери наблюдават внимателно действията на Съединените щати, е необходимо да използвате лостовете си за влияние? И ако да, какви са те?

"Подкрепата за Израел винаги е идвала и от двете политически партии и искаме това да продължи да бъде така както в Конгреса, така и в Камарата на представителите, Сената, Белия дом и сред американския народ. Това обаче не дава правото толкова много толкова много невинни хора да загиват. Затова, пак казвам, трябва да се стремим към решение за две държави. Подчертавам думата "решение", тъй като това е нещо, което казах и на Нетаняху. Не става въпрос само за ситуация, в която съществуват две държави, а за решение, което наистина да осигури сигурност, просперитет и свобода както за палестинския народ, така и за израелците".

Като се има предвид, че предстоят избори, притесняват ли Ви данните от анкетите, които не са в полза на Камала Харис, особено сред арабските избиратели и то най-вече в ключовия щат Мичиган?

"Това е нещо, което трябва да се вземе под внимание. Когато говорим на тази тема, хората забравят, че именно бившия президент издаде така наречената "мюсюлманска забрана".

Бившият президент Тръмп?

"Да, Доналд Тръмп. Едно от първите неща, които той направи по време на мандата си, беше да наложи забраната за гражданите на 5 мюсюлмански държави да навлизат на територията на Съединените щати. Джо Байдън беше приятел на Израел, това е сигурно, но също така беше приятел и на палестинците. И дори преди 7 октомври, когато наближаваше крайният срок за финализиране на бюджета, отидох при републиканците и поисках да бъде отпусната хуманитарна помощ за бежанците. Те казаха, че ще ни я дадат, стига да не бъде използвана за палестинците. Фактът, че тя би платила цената за политики, които бяха много пропалестински, е наистина тъжен. Смъртта, вследствие на конфликта, е трагична и обществото реагира на тези събития. Не съм сигурна, че цялата тази реакция е спонтанна, част от нея е и наистина идва от обикновените хора, но смятам, че част от нея е мотивирана и от други причини".

Цялото интервю гледайте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева