Лудовико Ейнауди се включи в кампания на „Грийнпийс”

„Грийнпийс” представи историческо изпълнение на пианиста Лудовико Ейнауди в Арктика, който се присъедини към кампанията „Спаси Арктика", съобщиха организаторите от природозащитната организация, цитирани от БТА.
 
Ейнауди изпълни своя творба, композирана специално за случая на пиано върху плаваща платформа в океана, близо до Свалбард, Норвегия. Музикантът пътува на борда на кораба на „Грийнпийс" Arctic Sunrise.
 
По темата
„Да бъда тук е невероятно преживяване. Виждам чистотата и крехкостта на това място със собствените си очи и изпълнявам песен, написана за най-добрата сцена на света" - каза Лудовико Ейнауди от борда на Arctic Sunrise. 
 
Тази седмица до 24 юни в Тенерифе, Испания, се провежда среща на Комисията OSPAR, която може да вземе решение за обявяване на част от Арктика за защитена зона.
 
OSPAR е организацията, която управлява международното сътрудничество за защита на морската среда в Североизточния Атлантически океан. На срещата Комисията трябва да вземе решение за обособяването на защитена зона в международните арктически води - зона, почти 10% от това, за което „Грийнпийс” настоява. Решението трябва да се вземе в светлината на информация на научната комисия на OSPAR, че има достатъчно доказателства за огромната екологична стойност на района и за сериозната загуба на лед, вследствие на климатичните промени.
 
„Грийнпийс" напомня на международната общност, че въпреки значимостта на арктическата зона - това е един от най-малко защитените океани. 
 
Международните води на Арктика, които стават все по-достъпни заради намаляващия лед, събуждат интересите на международни петролни, транспортни и риболовни компании. Отдалечеността на Арктика я прави още по-уязвима. Не само екосистемата на тази зона е застрашена - Арктика има влияние над останалата част на Земята.
Докладът „Каквото става в Арктика не остава в Арктика", публикуван неотдавна, свързва влошаването на състоянието на арктическия океан с увеличение на екстремните явления в Северното полукълбо, като наводнения, силни бури и суши.