Колкото повече пари ни взема държавата, толкова повече ще харчи вместо нас. Когато държавата взема пари от нас, тя следва своите приоритети и ние не можем да решаваме сами. Това каза в \"Здравей, България\" Петър Ганев от Института за пазарна икономика...

Колкото повече пари ни взема държавата, толкова повече ще харчи вместо нас. Когато държавата взема пари от нас, тя следва своите приоритети и ние не можем да решаваме сами. Това каза в \"Здравей, България\" Петър Ганев от Института за пазарна икономика  по повод факта, че от днес спираме да работим за държавната хазна.


Ние продължаваме да си плащаме данъци. Идеята обаче е, че ако приемем, че всичко, което сме изработили от началото на годината отива в държавата, то днес символично настъпва денят, в който вече имаме свобода да работим за себе си. Това е начин да представим намесата на държавата, обясни Ганев.


По думите му тежестта върху коректния данъкоплатец си остава доста висока и тази дата, в която приключваме да работим за държавата, е осреднена. Има хора, които въобще не си плащат данъците и осигуровките, припомни икономистът.


Според него символичният ден е възможно да бъде по-рано. Колкото по-скоро дойде моментът, в който работим за себе си, толкова повече от решенията ще вземаме ние.


Оказва се, че традиционно за Европа тази дата идва по-късно.


Опитът от последните години показва, че колкото повече пари отиват за държавата и тя ги разпределя, толкова повече говорим за корупция, коментира още Петър Ганев.