Националната ни опера и балет държат правата за постановката в Европа...

Един от най-успешните балетни спектакли в САЩ - „Шехерезада", ще има и своята българска премиера. За постановката у нас световноизвестният хореограф Катрин Поузин избра трупата на Националната опера и балет.

Представленията ще бъдат на 19-ти, 20-ти, 28-ми и 29-ти април.

Всъщност, това е вторият спектакъл от поредицата „Американски балет за България", зад който седи именития хореограф Катрин Поузин.

Катрин среща в САЩ някогашния солист от трупата на Националния балет Момчил Младенов и двамата създават тези изящни движения. Тя истински е впечатлена от таланта и уменията на нашите балетисти и с много вълнение признава пред нас:

„Аз обичам България. Искам България да види „Шехерезада", радвам се, че това ще стане възможно с български танцьори, защото те са гъвкави и много артистични. Понякога спорим, но това е защото искаме нещата да станат съвършени."

Любопитно още е, че трупата на Националната опера и балет вече притежава правата за това изпълнение в цяла Европа и може да продуцира спектакъла практически на целия стар континент.

„Изцяло можем да кажем, че този спектакъл е комплимент за нашата танцова школа, защото правата много трудно се дават. Много малко театри по света могат да се похвалят. Това се прави само след щателна проверка на балетната трупа", каза Сара-Нора Кръстева, зам.-директор на Националната опера.

Репортер: Иван Черкезов