Епизод II: “Държавни“ първенства по принуда

Заради факта, че никое българско правителство няма реалната воля да започне ремонт на зала “Фестивална“ в София “Държавните“ първенства по лека атлетика и през предстоящия зимен сезон ще се проведат на стотици километри от столицата, в една от най-отдалечените и труднодостъпни през месец февруари точки на България – гр. Добрич.

Решението беше взето на редовното отчетно Общо събрание на Българската федерация по лека атлетика
(БФЛА), което се проведе на 25 септември в Балчик.

Въпреки, че изпитаха сериозни транспортни трудности през 2011 г., когато за първи път ДП в зала се проведоха в Добрич, всичките 69 делегати участвали в събранието на БФЛА единодушно решиха все пак състезания да има, за да не се окаже безмислен труда на атлетите, които и в момента се подготвят за новия сезон.

Въпреки, че още в началото на своя мандат настоящото ръководство на спорта в България заяви, че ремонта на столичната зала “Фестивална“ е сред приоритетните, оказва се, че по-малко от година преди новите парламентарни изобщо не е ясно кога и дали далгоочакваната реконструкция ще започне. По информация на Нова ТВ, обещаните от заместник министър-председателя Симеон Дянков средства са били похарчени за други цели и затова Министерството на спорта и държавното дружество стопанисващо обекта – “Академика 2011“ ЕАД – не могат да направят нищо.

Още в края на поминалата година БФЛА отказа да плаща наем за “Фестивална“, тъй като конструкцията поддържаща виращите на пистата е стара, износена и създава опасност от инциденти. Освен това синтетичната настилка не е подменяна от 1971 г.
(когато съоръжението е домакин на ЕП)
, а централно отопление и нормална изолация на залата просто няма.

Ето защо зала “Добротица“ в град Добрич, която също не отговаря на никакви съвременни международни стандарти за атлетическо съоръжение,
ще трябва отново по принуда да приеме зимните шампионати през следващата година.