Бившият премиер на Люксембург спечели повече доверие от еврокомисаря Мишел Барние

Бившият председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер бе избран за кандидат на Европейската народна партия за поста на Жозе Барозу. Кандидатурата на Юнкер за председател на Европейската комисия получи подкрепата на мнозинство от делегатите на партийния конгреса в Дъблин.

 

Юнкер, който е и бивш премиер на Люксембург, събра повече подкрепа от французина Мишел Барние, действащият еврокомисар за вътрешния пазар на ЕС и ще оглави кампанията на европейската десница за изборите през май, информира Франс прес. Други двама представители на неговата страна са заставали начело на ЕК в миналото - Гастон Торн, в годините 1981 – 1985 г. и Жак Сантер от 1995 до 1999 г.

 

Ръководителят на изпълнителния органа на ЕС трябва да получи одобрението на страните-членки. Въпреки че не ги задължава, Лисабонският договор изисква от тях да вземат под внимание резултата от изборите за Европарламента.

 

В обръщението си към делегатите Юнкер, който бе председател на съвета на финансовите министри на еврозоната, припомни ролята си за създаването и спасяването на еврото по време на финансовата криза. Наред с това, като критик на либерализма призова за по-социална Европа.