„Газпром” заплаши, че ще спре доставките за Украйна

Политическото напрежение между Русия и Украйна се покачва. Появиха се дори слухове, че двете страни късат дипломатическите си отношения.

 

На Кримския полуостров вече има 30 000 руски войници, твърдят украински граничари. В същото време горната камара на руския парламент обяви, че ще подкрепи Крим в желанието му да стане част от Руската Федерация. Условието е референдумът на 16 март да потвърди желанието на парламента в Крим за присъединяване. Дали ще има референдум все още не е ясно. Новата власт в Киев го нарича "незаконен" и се опитва да го предотврати. В момента обаче Киев няма контрол над събитията в Крим.

 

Междувременно „Газпром” заплаши, че може да спре доставките на газ за Украйна. Днес изтича крайният срок, в който Киев трябва да плати за газа, доставен през февруари. Пари обаче не са преведени.

 

Напрегнатите отношения между Киев и Москва дори предизвикаха новини за прекратяване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. Подобни заглавия се появиха в украински медии. Москва нарече новината "пропаганда".

 

В същото време Крим и жителите му търсят път за раздяла с Украйна, ден след решението на Върховния съвет на републиката за присъединяване към Москва. Макар че руското знаме от дни се вее над парламента на републиката, не всички са спокойни за бъдещото, ако референдумът успее.

 

От вестниците в Крим днес хората научават какво ще спечелят, ако влязат в Руската Федерация. Разликите са удивителни. Заплатите в Русия са в пъти по-високи според публикацията.

 

Подробности за събитията в Украйна и на Кримския полуостров ще научите от видеото.