Как се бяга от най-пазения затвор у нас – Софийския?

„Доколкото познавам охраната, режима и цялата организация по пазенето – не е възможно да се напусне Централния софийски затвор. Когато разбрах за случилото се, помислих, че някой си прави шега”, обясни за „Здравей, България” капеланът в Софийския затвор Иводор Ковачев.
 
Припомняме ви, двама затворници избягаха от Софийския централен затвор през тунел под земята. Единият от избягалите е 46-годишният Николай Николов, известен като Шатката, а другият е 48-годишният гватемалец Хосе Луис Гевара Мартинез.
 
Иводар Ковачев изрази убеденост, че никой от персонала не би се продал и не би съдействал в бягството. „Ако е имало такъв човек, то аз не съм го познавал”, допълни капеланът.
 
Журналистът Миролюба Бенатова припомни, че Софийският централен затвор е бил построен през 1911 г. и за времето си е бил много модерен, но не и за годината, в която живеем.
 
„Надзирателите ходят с големи тъмничарски ключове, с които отключват килиите, а с едни халваджийски тефтери отбелязват всеки ден дали им излиза бройката. Само по себе си това място като бит предразполага към опити да си тръгнеш оттам, на мнение е журналистът.
 
Според Миролюба Бенатова някой със сигурност е помогнал на затворниците за избягат.
 
„Най-малкото да работят на това място е много трудно. Не само като парнаджия, много е важно изобщо да работиш в затвора, защото първо, че си ангажиран и второ – по-бързо ти минава присъдата. Има официален елемент за това как се стига до тази екстра, но той е малко „дяволът чете евангелието”, заяви журналистът.
 
„За да започне работа един лишен от свобода, той трябва да е на определен режим и да е доказал с характера си, че заслужава доверие. Дали обаче има корупционни схеми – трудно може да се докаже, обясни Иводар Ковачев.
 
В деня, в който те бягат, има събитие в затвора. Това не е първо или последно тържество, но е факт, че тогава е имало струпване на дипломати и журналисти в затвора”, допълни още Миролюба Бенатова. 
 
Отговорен за затворниците е самият началник на затвора, който е бил сменен миналата седмица, припомниха гостите в студиото.
 
Репортерът ни Вероника Димитрова успя да се срещне бивш съкилийник на Шатката, както и с роднините и със съседи на избягалия затворник. 
 
Как ни посрещнаха, какво ни разказаха, както и целия разговор в „Здравей, България” – гледайте във видеото.