Мярката е свързана с обвинението за пренос на живак през ГКПП „Капитан Андреево”

Окръжната прокуратура в Пловдив е внесла в Пловдивския окръжен съд искане за задържане на Кирил Рашков, предаде БГНЕС. С оглед на здравословното му състояние, от съда са поискали разглеждането на мярката за неотклонение да стане в болничното заведение, в което е настанен Рашков.

Още по темата

 

Съдът е преценил, че основанията за това са налице, като според заключението на съдебномедицинската експертиза Рашков може да участва в процесуално-следствени действия, но е по-удачно те да бъдат извършвани в болнично заведение. Разглеждането на мярката трябваше да започне в 17 часа.

 

Срещу Кирил Рашков е повдигнато обвинение за това, че на 10 юли тази година, без знанието и разрешението на митниците, е пренесъл през граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” над 501 грама живак. Силно отровното вещество е поставено под разрешителен режим и е забранено за износ съгласно Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

 

Предвиденото от закона наказание за такова престъпление е лишаване от свобода от три до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.