Само екип на Нова беше допуснат да снима акцията

Над 4 тона канабис бяха открити и изгорени вчера в района на Сандански. Единствено екип на Нова участва в акцията, при която антимафиотите се натъкнаха на доста добре организирана схема и на въоръжен с карабина пазач.


Местността „Лешков андък” над Струмяни. До тук се стига само с високопроходима кола и после пеш. А подобни ниви се откриват или по сигнал на горски служители и местни хора или с хеликоптер.


„Част от планините са труднодостъпни. Позволяват да бъде отглеждан индийски коноп, включително и в рамките на държавния горски фонд, което се прави с цел затрудняване доказването, кои са лицата, които експлоатират съответните насаждения”, обяснява Христо Георгиев, окръжен прокурор на Благоевград.


В този случай нивите са две. На общо декар и половина площ са израстнали 500 корена. Това е малка част от канабиса, открит в тази местност. Някои от растенията тук достигат височина повече от 2 метра.


Според полицията марихуаната е била добре гледана –  с модерно капково напояване и  датчици за улавяне на движения. В момента на акцията полицията се натъква и на пазача на плантацията, скрит в изграден наблизо бивак. Там е намерено и огнестрелно оръжие.


„Нивата е била обезопасена със сигнално-охранителна техника, която е подавала сигнал за преминаващи лица в палатка, която е ситуирана вътре в нивата. В самата палатка е открито и едно огнестрелно оръжие. Става въпрос за карабина и около 1 килограм изсушен канабис също”, казва Христо Георгиев, окръжен прокурор на Благоевград.


Откритият канабис е над 4 тона. Изгаря се на място, веднага след като се изсече. Само това лято в благоевградско унищоженият канабис е над 50 тона.


По данни на полицията хората, занимаващи се с отглеждането му стават все повече,  за сметка на ефективните присъди. Причината – по-тежките икономически условия и растящата безработица.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова